Interaktiv grafik

Er sabbatår spild af tid? Tjek, hvad unge selv siger

28/05 2019

Langt de færreste starter på deres studie direkte efter gymnasiet. Faktisk havde hele 86 % af studerende, der startede i 2018, ét eller flere sabbatår i bagagen. 

Sabbatåret bliver ofte beskyldt for at være spild af tid. Men er sabbatår virkelig bare "fjumreår", hvor de unge spiller computer, går i byen og drikker café latte? Ikke ifølge de unge selv. 70 % af de studerende, der har tager sabbatår, vurderer selv, at det har styrket deres faglige forudsætninger for at begynde på en videregående uddannelse. Det viser en ny analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA. 

Det er dog ikke alle, der synes at deres sabbatår ruster dem fagligt. Mange studerende med høje karakterer fra gymnasiet oplever ikke at sabbatåret styrker deres faglige forudsætninger. Tjek selv tallene ved at klikke på karakter-fanebladene.

Især kvinder rejser til udlandet i deres sabbatår

Udlandsophold er en populær aktivitet, når man har sabbatår. Nogle tager på længere rejser, andre på internationale højskoleophold og andre igen bruger tid på frivilligt arbejde i udlandet. EVA's tal viser, at det særligt er kvinder, der bruger deres sabbatår på at opleve verden. 53 % af kvinder, der har taget sabbatår, har været i udlandet i løbet af deres sabbatår. Det samme gælder kun 41 % af mændene. 

Ser man på karakterer fra gymnasiet,  er der også her en tydelig sammenhæng. Studenter med et højt gennemsnit bruger oftere deres sabbatår på udlandsophold. Klik på fanebladene og tjek tallene selv.

Om datagrundlaget

Tallene i denne artikel baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse, som EVA har gennemført blandt 14.970 studiestartere i år 2018, som angiver at de afsluttede deres gymnasiale uddannelse før år 2018. Analysen viser, hvor mange af de studerende på de videregående uddannelser, som har taget sabbatår, hvorfor de har gjort det, og hvad de har lavet.